24 Haziran 2011

Güney Kore ve Kuzey Kore

Biraz sıkıcı bir konu olabilir.
Ama çok arkdaşlar merak ediyorlar.
Maalesef dünyada iki tane kore var.
Bir güney Kore, bir kuzey Kore.
Peki niye?

Tarih olarak 1900yıl baştan Japonya tarafından işgal edilen Kore, 1950 civarda bağımsız olarak yani Japonya'dan kurtarılıyor. Ama uzun zamandır işgal altında kalan Kore, kendi gücü ile geliştirilmez diyen ABD hem destek hem demokratikleşme için Kore'ye girerken Soviet ABD'ye Hayır diyerek karşıya geldi. Kore'ye komünizm rengini katmak isteyen Soviyet ABD ile masaya oturdu ve sonuç olarak Güney Kore'yi ABD bakıyor ve Kuzey de Soviet bakıyor.

Bundan sonra 60 yıl geçti ve bir demokrat ülkesi ve bir komünizm ülkesi olarak dünyanın tek bölünmüş ülke oldu. Yaşlı insanlar tekrar birleşmeyi umuyor ama gençler pek ilgilenmiyor.
Ama genelde sakin ve barış havada duruyor.

9 yorum:

  1. gençlerin ilgisizliği üzücü güzel olan barış

    YanıtlaSil
  2. Güney Kore'yi her türlü etkinlikte görürken, nedense Kuzey Kore'yi bu tür eylemlerde göremiyoruz. En basit örneği, dünya şampiyonası, dünya kupası maçlarında. Ya da bu yıl 9. su düzenlenen neredeyse tüm dünya çocuklarının katıldığı Türkçe Olimpiyatlarında. Hadi hepsini geçtim. 23 Nisan çocuk bayramında bile yoklar. Bu ister istemez Kuzey Kore'ye karşı olumsuz düşünmemize neden oluyor. Kuzey Kore ile Güney Kore'yi kıyaslamak sanırım bu noktada yanlış oluyor.

    YanıtlaSil
  3. Açıkçası barış her zaman önemli hem halk hemde ülkeler için ancak herkes kendi siyasi ideolojisini uygulamaya çalışınca böyle oluyor ve bir ülke farklı kutuplar olarak ayrılıyor. K.Kore kendini ülkesinin içine kapatmış bir vaziyetteydi daha düne kadar çininde olduğu gibi ama Güney kore naptı kendini bütün dünyaya tanıttı hem sanayi ticaret kültür turizm vb. bir çok etkinlik ve faaliyete yer aldı ve kore denildiği zaman akla Güney kore bu yüzden geliyor.

    YanıtlaSil
  4. buna rağmen Güney Koreliler Japonya'yı seviyor ...ilginç...

    YanıtlaSil
  5. Güney Kore'nin Amerika sempatizanlığının sebebi bu olsa gerek...

    YanıtlaSil
  6. kuzey kore baskı altında bilmiyorum haberiniz var mı?
    şuan filistinde uygulanan ambargo, 50 yıldır kuzey koreye uygulanıyor ve siz diyorsunuz ki, neden kuzey kore 23 nisana katılmıyor bilmem olimpiyatlara katılamıyor.

    bugün recep tayyip erdoğan filistine gidemiyor israil ve amerikadan korkup siz diyorsunuz ki kuzey kore hala neden katılmıyor.

    adamların topraklarına kimyasal atıklar attılar tarım yapamasınlar diye.
    insanlar aç, hasta doğan çocuklar özürlü doğuyor.
    amerika önce topraklarını mahvetti şimdide provokasyon yapıyor.
    yani ele geçirmeye çalışıyor ülkeyi.
    ülke yöneticileri de buna karşı sert yasaklar koyuyorlar.

    işte bu böyle.
    amerika ilk önce gizlice mahveder, sonrada bakın sizin başınıza ne geldi deyip ülkeyi ele geçirir.

    inanmıyorsan kendi ülkene, türkiyeye bak canım kardeşim.

    YanıtlaSil
  7. Kuzeyin askeri gücü ile sizin ekonominiz birleştiğinde dahada güçlenirsiniz.Birgün ortak payda da buluşursunuz umarım.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. nedense kuzey koreyi soğuk buluyorum ama umarım güney koreyle birleşirler.

    YanıtlaSil